Alle informatie over vogels voor de vogelaar!

Het zijn interessante gevallen, vogels. Vogels zijn bijvoorbeeld een klasse van de chordadieren met 10.507 wetenschappelijk beschreven nog levende soorten, in 2284 geslachten, 232 families en maar liefst 40 orden, die allemaal twee zeer kenmerkende eigenschappen hebben: ze hebben vleugels en veren. Er is dus zo veel te vinden over de vogels en dit kun je vinden op de website van dierenwiki!

De lichaamsbouw van vogels

Vogels hebben een speciale bedekking op hun huid. Deze bedekking krijgen ze in een later stadium van hun leven. Ze worden geboren met een dons, dat zich al heeft ontwikkeld toen het vogeltje nog in de eierschaal zat. Veren of pluimen hebben een aantal functies.

  • Ze brengen isolatie. Tussen de veren wordt een laagje lucht vastgehouden dat wordt opgewarmd door het lichaam. Dankzij de veren gaat er weinig lichaamswarmte verloren.
  • Ook zorgt het voor isolatie tegen water! En alle in het water levende vogels maken hier gebruik van.
  • De donsveren dienen als een onderkleding en de dekveren dienen als bovenkleding.

Bij vogels zijn het bijna altijd de vrouwtjes die de broedzorg hebben en goede schutkleuren hebben; het zijn de mannetjes die de meeste kleurige en opvallende veren hebben. De veren van vogels gaan echter niet een volledig vogelleven mee. Om deze reden moeten vogels ruien. Dit gebeurt vaak in de herfst, maar sommige vogels ruien ook nog eens in het voorjaar. Sommige vogels worden speciaal gekweekt voor de veren zoals eidereenden, ganzen en struisvogels.

De mooie klanken van vogels

Je hoort ze vooral in het voorjaar. Het mooie gezang van de vogels. Tussen de bomen en bladeren door zal het je niet ontgaan. Veel vogels maken siermuziek, dit wordt zingen genoemd. Vogels maken met geen geluid met het strottenhoofd zoals de mens, maar doen dit met behulp van trillende lippen en membranen in de syrinx, het vocale  orgaan dat uniek is voor vogels. Vooral de vogels die bekend staan als zangvogels met als voorbeeld de nachtegaal, hebben de zang tot een ware kunstvorm en een belangrijk communicatiemiddel ontwikkeld. Bij andere ordes is de zang vaak een eentonige roep zoals bij de koekoek. 

Goed, nu weten we meer over de klanken van vogels, maar waarom doen ze dit nou eigenlijk? 

Vroeger dacht men dat vogels zongen om God te loven met hun lied. Later werd de opvatting populair dat vogels zingen om mensen te behagen. Vogelzang zou geen ander doel dienen dan voor mensen prettige achtergrondmuziek te produceren. Echter, modernere vogelonderzoekers hebben in tal van experimenten aangetoond dat vogels zingen om twee redenen.

  1. Om hun territorium te verdedigen tegenover soortgenoten, hier wordt het voedselgebied onder verstaan.
  2. Het lokken en binden van een partner; vocaal flirten wordt dit ook wel genoemd. 

Ik kan eigenlijk nog wel een hele dag doorgaan over vogels en de diverse soorten hiervan en wat elk van hen zo verschillend maakt. Het zijn zulke interessante dieren, er valt zo ontzettend veel over te weten. Meer dan de meeste mensen denken. Veel mensen denken dat het gewoon een gevogelte is en het maar te onderscheiden valt met een paar soorten, maar niets is minder waar wanneer je eens een kijkje neemt op dieren wiki! 

https://www.dierenwiki.nl/vogels

Reageren is niet mogelijk