Alles wat je moet weten over 3D printing

mela-project - 3d printing

Als je het nieuws een beetje in de gaten houdt, dan ben je ongetwijfeld wel bekend met het fenomeen 3D printing. Het is een relatief nieuwe techniek die daardoor dus ook nog in de kinderschoenen staat. Desalniettemin is het zeer indrukwekkend wat er nu al mogelijk is met 3D printing. Daardoor zal je het niet alleen op het nieuws voorbij zien komen. Ook in populaire talkshows zoals De Wereld Draait Door wordt er af en toe aandacht aan besteed. Dit komt doordat er constant nieuwe mogelijkheden worden ontwikkeld met betrekking tot 3D printing. Maar ondanks al die aandacht is het voor veel mensen toch niet helemaal duidelijk wat 3D printing nu eigenlijk is. Dus als je meer wilt weten over 3D printing, dan is het verstandig om eens een bezoekje te brengen aan de website mela-project.eu. Hier vind je namelijk alles wat je moet weten over 3D printing. Je kunt hier bijvoorbeeld meer te weten komen over de basisbeginselen van de techniek. Je hebt een volledige wiki sectie met algemene informatie over 3D printing. Maar het is ook een website waar je kunt ontdekken waar je zelf een 3D printer kunt kopen, waar je ze goedkoop kunt kopen en wat de beste filialen zijn wat betreft 3D printers. Het is fijn dat een dergelijke website bestaat, want daardoor hoef je niet via Google allemaal losse segmenten bij elkaar te zoeken. Je vindt alles mooi bij elkaar op een georganiseerde manier. Dus als je bijvoorbeeld een 3D printer wilt kopen, dan klik je op ‘3D printer kopen’. Wil je juist wat algemene informatie over 3D printing, dan klik je op ‘3D printing Wiki’. Je hebt tegenwoordig al veel toepassingen met de 3D printers. Zo kun je op dit moment bijvoorbeeld de volgende objecten in 3D uitprinten:

  • Medische protheses
  • Metalen objecten
  • Complete huizen

De toekomst biedt dus enorm veel mogelijkheden. Het zou zo maar kunnen dat we in de nabije toekomst echt eetbaar voedsel kunnen printen. Door te investeren in de techniek van 3D printen kunnen we dus het probleem van de wereldhonger oplossen.

Wat is 3D printing nu precies?

Bij 3D printing moet je niet denken aan een reguliere printer met papier. Een 3D printer is een op zichzelf staande productietechniek die een object in meerdere lagen op kan bouwen. Door deze laagsgewijze opbouw kun je met een 3D printer dus driedimensionale objecten creëren. Via software kun je eerst een object ontwerpen. Dit ontwerp vormt als het ware de blauwdruk waar de 3D printer mee aan de slag kan gaan. Deze blauwdruk is het polygoon model waarmee via verschillende driehoekjes een geometrisch model wordt gemaakt. De blauwdruk kan uiteindelijk worden opgeslagen als een STL bestand. Je kunt dus zelf een ontwerp maken en dit ontwerp vervolgens laten printen. Maar wat je ook kunt doen is een scan maken van een bestaand object in de wereld en vervolgens kun je dit object reproduceren via de 3D printer. Hierdoor kun je in principe bestaande objecten eindeloos dupliceren. De implicaties van een dergelijke techniek zijn nauwelijks te bevatten. Stel je voor dat een kunstenaar een uniek object vervaardigt dat vervolgens op een identieke wijze gekopieerd kan worden.

De werking van een 3D printer

Een 3D printer werkt door het materiaal, filament, te verhitten. Hierdoor wordt het vloeibaar en in deze vorm wordt het via de printknop op een printplatform aangebracht. Vervolgens gaat de printer beginnen met stapelen. Van onderaf wordt het object laagje voor laagje opgebouwd zodat je je object geleidelijk ziet ontstaan. Als de printer klaar is, dan is moet je even wachten tot het materiaal afkoelt en vervolgens is je print klaar. lees meer op de website..

Reageren is niet mogelijk