Heb jij een voederhuisje voor vogels?

Een voederhuisje is een ideale manier om ervoor te zorgen dat vogels het hele jaar door genoeg te eten hebben. In de winter is het voedsel voor deze beestjes sowieso schaars, maar ook in de rest van het jaar krijgen ze het steeds moeilijker. Wil jij de vogeltjes in jouw omgeving een beetje helpen, dan kan een voederhuisje met daarin speciaal vogelvoer absoluut geen kwaad!

Eten steeds lastiger te vinden

Veel mensen vinden het heel gezellig om vogeltjes in hun tuin te hebben. Ze kwetteren en zingen zo vrolijk en dat spreekt veel mensen aan. Maar het wordt voor veel vogelsoorten steeds lastiger om in Nederland te overleven. Dat heeft met veel zaken te maken en een voederhuisje zal niet dé oplossing zijn, maar kan hier wel aan bijdragen. Er zijn verschillende zaken die vogelsoorten in de problemen brengen. In de eerste plaats is het zo dat de insectenstand in Nederland flink is afgenomen. Voor vogelsoorten die dit als hoofdbestanddeel van hun maaltijd hebben, is dat natuurlijk zeer problematisch. Een ander probleem waar veel kleine vogeltjes tegenaan lopen, is dat dorpen en steden steeds minder groen worden. Soorten die leven van zaden, besjes en dergelijke, kunnen dit steeds minder vinden omdat wij steeds minder bomen, struiken en planten in onze tuinen hebben. Met een voederhuisje kun je dit probleem deels oplossen, hier kun je wat fruit, zaden en pinda’s voor ze neerleggen, zodat ze toch te eten hebben. En dan is er nog het probleem van het opruimen. Mensen die wel groene tuinen hebben, zijn geneigd om deze voor de winter komt netjes op te ruimen. Dode bloemen worden weggeknipt, afgevallen besjes van de grond opgeveegd, afgevallen appels in de container gegooid. Ook dit draagt er aan bij dat er steeds minder voedsel voor vogeltjes te vinden is. Met een voederhuisje kun jij ze dan wat helpen.

Verschillende modellen voederhuisje

Heb jij wel een groene tuin, zorg je daar voor plekjes voor insecten, laat je uitgebloeide bloemen zitten en besjes liggen? Dan doe je natuurlijk al veel voor de verschillende vogelsoorten. Maar om te compenseren voor buren die deze dingen niet doen, is het plaatsen van een voederhuisje alsnog een goed idee. Dan maak jij van jouw tuin echt een walhalla voor de vogels! Je hebt dan verschillende opties waar je uit kunt kiezen:

  • voedersilo
  • voedertafel
  • wandvoederhuis
  • vetbollensilo

Deze verschillende opties verschillen wat betreft de manier waarop je ze kunt plaatsen, maar ook wat betreft het voer dat je er in kunt doen. Zo kun je kiezen voor een voederhuisje dat vooral geschikt is om gevuld te worden met zaden en pitten, maar je kunt ook kiezen voor een silo waar je appels in kunt doen. Sommige van deze attributen hang je op, aan bijvoorbeeld een tak, andere hebben een poot die je in de grond kunt steken en weer andere hang je aan de muur. Zo zijn er dus veel verschillende mogelijkheden. En dan zien ze er allemaal ook nog eens heel anders uit, sommige zijn echt heel decoratief en alleen daarom al een aanwinst voor jouw tuin. Zoek jij een mooi en handig voederhuisje, dan moet je eens een kijkje nemen bij vogelhuisjes.nl!

Reageren is niet mogelijk