Ons nieuwe sedumdak

Onlangs hebben we ons huis laten renoveren en toen we bezig waren met het vooronderzoek daarvoor hebben we ontdekt dat ons dak vervangen moest worden. Dat was wel even slikken, want we hadden hier geen rekening mee gehouden. We wonen in een relatief oud huis en het is heel kostbaar om een compleet dak te moeten vervangen. We hebben toen gekeken naar alle mogelijkheden en zijn tot de ontdekking gekomen dat een sedumdak voor ons wel eens een heel goede optie zou kunnen zijn. Een sedumdak is een prachtig dak dat veel voordelen biedt:

  • Er is subsidie voor beschikbaar
  • Het is heel milieuvriendelijk
  • Het isoleert zeer goed
  • Het is eenvoudig aan te brengen
  • Het is gemakkelijk in onderhoud

We hoefden niet lang meer na te denken en hebben vrijwel direct besloten om een sedumdak op te nemen in ons complete renovatieplan. Natuurlijk moesten de spanten en alle verouderde delen wel vervangen worden, maar met de keuze voor een sedumdak hebben we uiteindelijk kostenbesparend kunnen werken.

Het bestellen van ons sedumdak

Voor de aanschaf van alle materialen die we nodig hadden om het sedumdak te leggen hebben we de website www.simpelsedum.nl geraadpleegd. Hier staat heel veel informatie over het plaatsen van een sedumdak, over het onderhoud ervan en hier kun je ook alle onderdelen bestellen die je nodig hebt om een sedumdak aan te leggen. Deze website geeft ook veel informatie over het verkrijgen van een subsidie voor het aanleggen van een sedumdak. Dat neemt niet weg dat een gemeente hier ook regels voor moet hebben en niet elke gemeente in Nederland zal hier een subsidie voor afgeven. Wij hebben geluk gehad en konden voor ons dak wel bij de gemeente terecht en dat heeft voor ons het leed verzacht om een nieuw dak aan te moeten leggen. De panelen met sedum en alle toebehoren hebben we vervolgens bij Simpel Sedum besteld en daarbij wordt een volledige beschrijving geleverd met instructies hoe het dak het beste kan worden aangelegd en hoe het onderhoud vervolgens verloopt. Het is vrij eenvoudig om een sedumdak te onderhouden. Het weer speelt hierin een grote rol. De regen die wordt opgevangen door het dak wordt deels vastgehouden en deels losgelaten. Hierdoor zuigt het dak zich niet vol als een grote spons, waardoor het topzwaar wordt. Het dak geeft het overtollige vocht af en dit wordt gewoon afgevoerd via het dak, de dakgoten en de regenpijpen die we hebben aangelegd. Het vocht dat de planten nodig hebben wordt opgeslagen in de panelen waarop de sedum groeit. Hierdoor heeft de sedum altijd voldoende vocht, ook voor warmere dagen of in periodes dat er weinig regen valt. Is het nou echt heel erg heet zoals de afgelopen zomer, dan is het heel makkelijk om het dak te besproeien en op die manier het sedum toch voldoende water te geven.

Het zelf leggen van het dak

De panelen die met sedum worden geleverd zijn zeer handzaam. Hierdoor is het dak heel gemakkelijk zelf te leggen. De panelen sluiten mooi op elkaar aan en door groei-eigenschappen van sedum zie je vrij snel na het leggen al niet meer waar de panelen zitten. Het dak wordt binnen enkele dagen al één groene oppervlakte en dat vinden wij uiteindelijk op ons huis een erg mooi gezicht. We hebben wat dat betreft met ons sedumdak een verrassende oplossing gevonden voor onze dakproblemen en dat is iets wat we van te voren niet hadden verwacht. We zijn erg blij met ons nieuwe dak en het vormt letter lijk de kroon op onze hele renovatie.

Reageren is niet mogelijk