Reportagefotografie

Er zijn verschillende opties op het moment dat je als fotograaf aan de slag gaat, een van de onderdelen waar jij voor kunt kiezen, is de reportagefotografie. Andere opties die je bijvoorbeeld hebt zijn landschapsfotografie, productfotografie of portretfotografie, om maar wat voorbeelden te noemen. Fotografen hoeven natuurlijk niet per definitie voor één bepaalde categorie te kiezen, zij kunnen ook prima verschillende vormen met elkaar combineren. Het is maar net wat zij zelf leuk vinden om te doen. Wat is nu precies reportagefotografie en waarvoor kun je dit inzetten? Je maakt hierbij reportages, dus je maakt eigenlijk een serie foto’s over hetzelfde onderwerp of over hetzelfde evenement. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het maken van een reportage van:

  • een bruiloft
  • een congres
  • een familiefeest

Dit zijn natuurlijk over het algemeen ontspannen bijeenkomsten, met vriendelijke en vrolijke mensen. Maar fotoreportages kunnen ook in heel andere situaties gemaakt worden, bijvoorbeeld in een oorlogsgebied, waar je de strijdende troepen vastlegt of juist de burgers die onder de strijd te lijden hebben. Het kan dus ook heel journalistiek zijn. Met andere woorden, er zijn eigenlijk heel veel mogelijkheden met reportagefotografie, maar een fotoreportage heeft dus wel altijd een overkoepelend thema.

Goede reportagefotografie

Mensen hebben bij reportagefotografie vaak het idee dat dit niet zo heel erg moeilijk hoeft te zijn, maar het kost nog heel wat werk en inzicht om een echt mooi eindresultaat te behalen. Met de digitale fotografie is het natuurlijk mogelijk geworden om zoveel plaatjes te schieten als je wilt, helemaal als je ervoor zorgt dat je extra geheugenkaarten bij je hebt. Maar met enkel in het wilde weg schieten, schiet je echt niets op. In de eerste plaats omdat je dan achter de computer heel veel selectiewerk zult moeten doen, je zult al die duizenden foto’s moeten bekijken en moeten selecteren welke van voldoende kwaliteit zijn. Bij reportagefotografie is het bovendien van belang dat er een bepaalde variatie in zit. Als je tijdens een bruiloft alleen maar close-ups van het bruidspaar maakt, dan zit je uiteindelijk met een wat saai geheel. Datzelfde geldt als je enkel gasten fotografeert. Met andere woorden, je moet dus zorgen voor variatie. Je reportage wordt er sterker van als je meer variatie in beelden hebt. Bijvoorbeeld een close-up van de trouwringen, een overzichtsfoto van de gasten die in de zaal zitten en een portret van het bruidspaar. Reportagefotografie krijgt dus pas echt een goed eindresultaat als niet alleen de kwaliteit van de beelden goed is, maar er ook genoeg afwisseling in zit en het echt een goede afspiegeling vormt van het geheel.

Fotograaf inschakelen

Wil jij van jouw evenement, jouw familiedag, jouw bruiloft of wat voor dag dan ook een mooie fotoreportage hebben? Dan is het goed om iemand hiervoor in te schakelen die ervaring heeft met reportagefotografie. Iemand die niet alleen maar mooie plaatjes kan schieten, maar ook aandacht heeft voor het geheel van de dag, die alle facetten ervan goed weer weet te geven. Het kan best lastig zijn om hiervoor iemand te vinden. Zoek jij een professional op het gebied van reportagefotografie in Den Haag of omgeving, dan moet je eens contact opnemen met Leo van Hijkoop Fotografie. Deze fotograaf kan jou zeker helpen met het klaren van de klus en ervoor zorgen dat je een mooi eindresultaat krijgt! Voor meer informatie over deze fotograaf kun je gewoon eens kijken op leovanhijkoopfotografie.nl of neem eens contact met hem op. Zo kom je snel meer te weten over wat hij voor jou kan betekenen op het gebied van reportagefotografie en wat de kosten van een fotoreportage bij hem zouden zijn!

Reageren is niet mogelijk