Verschillende tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Het schrijven van een motivatiebrief is voor veel mensen een groot obstakel. Vanuit een realistisch perspectief is dit niet zo gek, want je solliciteert lang niet altijd op de baan die je zelf met zorg hebt uitgezocht. Het is een kwestie van vraag en aanbod en soms is er gewoon niets anders. De baan waar je vervolgens op solliciteert, is niet een baan die je met veel passie hebt gelokaliseerd. Het is simpelweg een functie die voldoet aan jouw opleiding of ervaring. Je motivatie is dan niets anders dan de beschikbaarheid van de functie. Maar daar kun je niet mee aankomen. Je moet immers enthousiast zijn voor de functie en je moet redenen aan kunnen geven waarom je juist voor die functie hebt gekozen. Aangezien dat dus lang niet altijd reëel is, hebben mensen soms moeite om een goede motivatiebrief te schrijven. Daarnaast kan het zo zijn dat je wel heel gemotiveerd bent, maar dat je dit gevoel niet goed en helder in woorden kan uitdrukken. Je moet immers kort en bondig uit kunnen leggen waarom je nu juist voor die functie solliciteert. Maar het schrijven van een motivatiebrief gebeurt altijd binnen een bepaald format. Zodra je grip hebt op dat format, dan wordt het schrijven van de motivatiebrief een stuk eenvoudiger. Denk bij het schrijven van een motivatiebrief nooit alleen maar aan je eigen wensen en doelen. Verplaats je vooral goed in de werkgever en bedenk wat voor soort werknemer hij/zij graag zou aannemen. Op basis van deze psychologische stap kun je dan een motivatiebrief schrijven. Tijdens het schrijven is het van belang dat je enthousiasme uitstraalt. Verder moet je laten doorschemeren dat je je hebt verdiept in de organisatie. Dit doe je met subtiele hints. Daarnaast kun je je eigen ervaringen linken aan de functie die je ambieert binnen de organisatie. Als deze goed matchen, dan ben je immers een goede aanwinst voor de organisatie. Als je zelf moeite hebt om dit soort elementen in een motivatiebrief te verwerken, dan kun je terecht bij Lifebrander. Op deze site vind je allerlei tips en tricks die jou kunnen helpen bij het schrijven van een perfecte motivatiebrief. Een ontzettend belangrijk element van elke motivatiebrief is de openingszin. De brief valt of staat met de opening. Het verzinnen van een originele openingszin is echter niet eenvoudig. Op de site van lifebrander.nl kun je echter alvast 5 verschillende voorbeelden lezen van originele openingszinnen. Kom dus snel langs op lifebrander.nl als je graag op een succesvolle manier wilt solliciteren.

Waar moet ik rekening mee houden bij het schrijven van mijn motivatiebrief?

Als je aan de slag gaat met je brief, dan moet je allereerst letten op de gehele structuur. Zorg voor een heldere overzichtelijke indeling met een sterke opening, een informatief middenstuk en een goede afsluiting. Daarnaast moet je te allen tijde zien te voorkomen dat je gaat uitweiden. Heel veel informatie kunnen de lezers terugvinden in je CV. Alles wat dus in je CV staat hoef je niet nog een keer te herhalen in de brief. Houd het kort en bondig en vermeld alleen datgene wat jou echt boven de rest laat uitstijgen.

Vergeet niet je andere taken!

Als je motivatiebrief eenmaal klaar is, dan moet je natuurlijk niet vergeten om ook de andere taken zorgvuldig te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan taken als:

  • Het schrijven van een nieuwe CV
  • Het updaten van een je bestaande CV
  • Het voorbereiden van het sollicitatiegesprek

Als je aan alle onderdelen voldoende aandacht besteedt, dan kan er wat dat betreft in ieder geval niets mis gaan.

Reageren is niet mogelijk