Wat is een gezond gewicht?

Wat is een gezond gewicht?Het hebben van een gezond gewicht, wat is dat nu precies? Wel daar kunnen uren discussie aan vooraf en achteraf gaan, want een gezond gewicht is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je lichaamsbouw en met nog andere factoren. Dus een gezond gewicht is niet iets wat je in hokjes kunt drukken. Toch is er een ding waar een gezond gewicht op gebaseerd kan worden het BMI toch is het BMI ook niet altijd correct, want als je bijvoorbeeld een sporter bent gaat de rekensom die hierbij hoort al niet meer op. Maar dan weer, de meeste sporters hoeven zich niet druk te maken om hun gewicht, behalve bij eventuele wedstrijden. Een gezond gewicht is per persoon verschillend, en op welke grens dat ligt is ook weer verschillend. Zo zijn er verhalen van mensen die onder een bepaald gewicht kwamen en daardoor vatbaarder werden voor bijvoorbeeld psychische klachten. Als je je daar bewust van bent, kan het maar zo zijn dat het voor jou beter is om een iets hoger of juist lager gewicht aan te houden, dan volgens het BMI gezond zou zijn voor jou.

Is een gezond gewicht aan voeding gerelateerd?

Een gezond gewicht is aan een heleboel factoren gerelateerd maar twee van de belangrijkste zijn toch wel

  • voeding
  • en beweging

Eet je teveel en beweeg je te weinig? Dan zal je aankomen, dat is een eerlijke rekensom. Toch hoeven voeding en beweging niet gezamenlijk ervoor te zorgen dat je af gaat vallen. Wanneer je te weinig eet kan je ook aankomen, en als je te veel sport kan je ook ongezond afvallen, want als je te weinig voeding binnenkrijgt en sport, zal je lichaam op zoek gaan naar andere manieren om voedingstoffen te verkrijgen – en die komen dan uit je eigen lichaam. Met andere woorden: alles met mate is waarschijnlijk nog het allerbeste. Met regelmaat bewegen, zoals lopen, fietsen, traplopen of het huishouden doen. En daarnaast alles eten met mate, het is helemaal niet slecht voor je om suikers binnen te krijgen (om een van de boosdoeners bij naam te noemen), het gaat om de mate waarin je suikers binnenkrijgt. Sommige mensen kunnen echter alles eten zonder ooit aan te komen, dat heeft ook nog eens met je stofwisseling te maken. Het kan dus genetisch bepaald zijn dat je aanleg hebt om dik te worden. Sommige dingen zullen altijd oneerlijk blijven. Voor sommige mensen is een gezond gewicht iets wat ze cadeau krijgen, voor andere mensen is het een gevecht om een gezond gewicht te vinden. Iets wat vaak met veel diëten gepaard gaat.

Hoe bepaal je wat nog gezond is?

Soms is het ook een kwestie van vrede krijgen met jezelf, als je aanleg hebt om fors te zijn, kan het ook zo zijn dat het gewoon genetisch bepaald is dat wat je ook doet je fors zal blijven. In dat geval is het ene dieet na het andere volgen iets wat bijzonder ongezond is. Een gezond gewicht is voor iedereen anders, en wellicht is jouw gezonde gewicht wel iets wat volgens de huidige maatstaven niet gezond is. Maar waar trek je de grens? Soms is het gezonder om iets zwaarder te zijn en te stoppen met het volgen van het ene dieet na het andere. Want vergeet niet dat alle diëten die je volgt ook een weerslag hebben op je lichaam, en er wellicht op de langere termijn zelfs voor zullen zorgen dat je zwaarder wordt. Wil je hulp? Bij Lijf inzicht kunnen ze je helpen met wat gezond is en wat niet. Kijk voor meer informatie op willemijnarends.nl.

Reageren is niet mogelijk