Wil jij duurzaam bouwen?

Als je een nieuw pand wilt laten plaatsen, dan is het verstandig om te kiezen voor duurzaam bouwen. Steeds meer mensen hebben deze wens, maar het kan soms nog wel wat lastig zijn om een bouwbedrijf te vinden dat hier ervaring mee heeft en ook bereid is om op deze manier te werk te gaan. Gelukkig zijn er ook bedrijven die hier al wel ervaring mee hebben en die duurzaamheid juist hoog in het vaandel hebben staan. wilmink-oosterveld is een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in duurzaam bouwen. Schakel je hen in voor jouw bouwklus, dan kun je er zeker van zijn dat duurzaamheid in zoveel mogelijk stappen van het bouwproces meegenomen wordt.

Wat houdt duurzaam bouwen in?

Als je je nog nooit verdiept hebt in deze materie, dan kun je je afvragen wat het nu precies inhoudt om te kiezen voor duurzaam bouwen. Er zijn verschillende punten die hieronder kunnen vallen, bij wilmink-oosterveld betekent het:

  • kiezen voor materialen die duurzaam zijn
  • materiaal gebruiken dat een lange levensduur heeft, zodat het pand ook een lange levensduur heeft
  • gebruik maken van oplossingen die klimaatbestendig zijn
  • energiebesparende maatregelen toepassen
  • bouwpartners kiezen die dicht bij de bouwplaats gevestigd zijn
  • afval scheiden en recyclen

Dit zijn dus eigenlijk heel diverse aspecten, die niet eens allemaal direct met het nieuwe pand te maken hebben, maar die wel bijdragen aan duurzaam bouwen en een duurzamere wereld. We gaan op alle aspecten graag iets verder in. Het kiezen voor duurzame materialen is heel logisch als het om dit onderwerp gaat. Er wordt dan bijvoorbeeld gekozen voor materiaalsoorten die een lage impact hebben op het milieu. Maar het materiaal moet ook sterk zijn, als je al na een paar jaar weer onderdelen moet gaan vervangen of repareren, dan ben je niet echt bezig met duurzaam bouwen. Het is dus kiezen voor materiaalsoorten met een lage milieu impact, die tegelijkertijd een lange levensduur hebben.

Focus op duurzaamheid

Daarnaast moet het gebruikte materiaal natuurlijk ook klimaatbestendig zijn, het moet er op berekend zijn dat er klimaatveranderingen aankomen en daar ook tegen kunnen. Bij duurzaam bouwen zullen er ook altijd energiebesparende maatregelen genomen worden. Denk dan aan goede isolatie, zodat je bijna geen verwarming nodig hebt of aan het integreren van zonnepanelen in het ontwerp van het pand. Zo hou je tijdens het gebruik van het pand het energieverbruik zo laag mogelijk. Een meer indirect aspect van duurzaam bouwen, zijn de laatste twee punten die we noemden. Sommige bouwbedrijven houden er in hun ontwerpen heel goed rekening mee, maar voeren duurzaamheid niet door in hun bedrijfsvoering. Ze scheiden hun afval niet, doen niet aan recycling en werken niet efficiƫnt met hun materialen, waardoor er verspilling ontstaat. Bij wilmink-oosterveld zijn ze hier wel scherp op en ze proberen hun bedrijfsvoering ook altijd duurzamer te maken. Een andere manier waarop zij bezig zijn met duurzaamheid, is door te kiezen voor partners die niet te ver van de bouwplaats zijn gevestigd. Dat scheelt immers heel wat kilometers die gereden moeten worden en dus heel wat uitstoot van uitlaatgassen. Duurzaam bouwen is voor wilmink-oosterveld dus meer dan alleen duurzame materialen gebruiken of goed isoleren, het is iets wat zij in hun hele bedrijfsvoering proberen door te voeren.

Reageren is niet mogelijk