Hypotheek voor je huis

rechtopadvies - hypotheek

Wil jij of willen jullie een woning gaan kopen, dan ontkom je niet aan het afsluiten van een hypotheek. Het is immers maar weinig mensen gegeven dat ze genoeg geld op de bankrekening hebben staan om het aankoopbedrag hiervoor in een keer te kunnen voldoen. Nu zijn er verschillende zaken die je in het oog moet houden op het moment dat je overweegt om woningbezitter te worden en een hypotheek af te sluiten. Een eerste punt is dat er de laatste jaren veel gewijzigd is in de wetgeving omtrent deze leningen. Zo is het bedrag dat je kunt lenen een stuk naar beneden gegaan en dit zal de komende jaren ook nog verder verlaagd worden. Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt natuurlijk deels af van jullie inkomen, maar ook van de hoogte van de koopsom. Het is daarom altijd verstandig om voordat je op zoek gaat naar koopwoningen, eerst uit te laten rekenen wat nu het maximale bedrag is dat je zou kunnen lenen. Zo voorkom je dat je huizen gaat bekijken die buiten je budget vallen. Dit is dus het eerste punt om in ogenschouw te nemen als je overweegt een hypotheek af te sluiten.

Verschillende soorten hypotheek

Lange tijd bestonden er veel verschillende vormen van hypotheek, maar daar heeft de regering een aantal jaar geleden verandering in gebracht. Dit had te maken met het feit dat er op deze hypotheken niet afgelost werd, maar dat deze pas aan het eind van de looptijd afgelost zouden worden. Dit bracht het risico met zich mee dat het geld wat hiervoor gespaard of belegd werd niet hoog genoeg kon zijn en mensen dus met een restschuld bleven zitten. De volgende soorten hypotheken kunnen nu dan ook niet meer afgesloten worden, ze kunnen alleen nog overgesloten of omgezet worden door mensen die al voor 1 januari 2013 een dergelijke hypotheekvorm hadden:

  • beleggingsrekeninghypotheken
  • bankspaarhypotheken beleggen
  • bankspaarhypotheken sparen
  • levenshypotheken
  • effecthypotheken
  • spaarhypotheken
  • aflossingsvrij variant

Wat voor soort hypotheek kun je nu dan nog wel afsluiten? Je kunt alleen nog kiezen voor een variant waarbij er periodiek afgelost wordt. Je hebt daarbij de optie tussen een lineaire- of annuïteitenhypotheek. In beide gevallen is het de bedoeling dat je de hypotheek na de looptijd van meestal dertig jaar volkomen afgelost hebt. Dit is natuurlijk eigenlijk ook erg prettig, op het moment dat je dan bijvoorbeeld met pensioen gaat, hoef je in ieder geval geen woonschulden meer af te lossen.

Verschillende aanbieders

Naast de hoogte van de hypotheek en de aflossingsvorm waar je voor kiest, moet je ook rekening houden met het feit dat er verschillende aanbieders op de markt zijn die dit leenproduct aanbieden. Er zijn natuurlijk al de verschillende banken waar je terecht kunt voor dit product, maar daarnaast zijn er ook nog eens financi├źle instellingen die zich helemaal hierin gespecialiseerd hebben. Waar kun jij nu het beste voor kiezen? Dat kan best een lastige vraag zijn, aangezien het voor jou als leek niet altijd eenvoudig is om uit te rekenen wat nu de voordeligste optie is. Bij Recht op Advies kun je vrijblijvend een onafhankelijk advies aanvragen met betrekking tot de beste hypotheek voor jouw situatie. Heb jij al een koophuis en twijfel je eraan of je niet beter bij een andere aanbieder dit product af had kunnen sluiten of een andere hypotheekvariant had moeten kiezen? Recht op Advies rekent graag voor jou uit of het voor jou verstandig is om over te stappen. Als dat het geval is, dan helpen zij jou bij het oversluiten van jouw hypotheek naar een andere variant of een andere aanbieder!

Reageren is niet mogelijk