Ons eigen monumentaal erfgoed dankzij de erfgoedmakelaar

Mijn man en ik hebben het zo vaak tegen elkaar gezegd: op een dag hebben wij ons eigen monumentaal erfgoed. Het was voornamelijk een droom, want we dachten niet dat het ooit echt werkelijkheid zou worden. Een monumentaal pand is toch weer heel wat anders dan een gewoon huis. En dan hebben we het niet alleen over de kosten die hierbij komen kijken. Waar we tot een jaar geleden alleen maar iets over onze droom zeiden als we weer eens langs een prachtig monumentaal erfgoed liepen, werd het de afgelopen maanden steeds serieuzer. En we hadden het er ineens steeds vaker over. Op een avond zijn we eens online naar meer informatie gaan zoeken. Zo kwamen we op de website van de erfgoedmakelaar Hofstaete Monumenten terecht. Wat ons ten eerste heel erg aansprak was het volledige pakket dat zij aanbieden.

  • Woningaanbod
  • Makelen
  • Taxeren
  • Restaureren
  • Adviseren

Uiteraard hebben ze hier een prachtig woningaanbod. Dit was de eerste plek op de website waar we een kijkje hebben genomen. We wilden ieder pand wel kopen! Er komt natuurlijk het nodige geld kijken bij het aanschaffen en onderhouden van een monumentaal pand en dus wilden we hier ons goed over laten adviseren. En ook daarvoor konden we dus bij de erfgoedmakelaar van Hofstaete Monumenten terecht.

De eerste afspraak met de erfgoedmakelaar

De volgende dag hebben we contact gezocht met de erfgoedmakelaar en hebben we een afspraak gemaakt. We kunnen niet ontkennen dat we eigenlijk best wel nerveus waren. Het is tenslotte niet niks om echt serieuze stappen te ondernemen op het gebied van het aanschaffen van monumentaal erfgoed. We waren dan ook erg blij dat we een ervaren erfgoedmakelaar hadden gevonden die ons hierbij kon ondersteunen. Tijdens het eerste gesprek legden we aan hem uit wat wij ongeveer zochten. Hij vertelde ons wat hij als erfgoedmakelaar daarin voor ons kon betekenen en hij raadde ons aan om het stap voor stap te nemen. Te beginnen met het opzetten van een goed advies. Wat zou voor ons werken en wat niet? Wat waren we bereid om te doen en hadden we misschien bepaalde eisen waar het pand aan moest voldoen. Dit kwam allemaal aan de orde om het adviesrapport op te stellen. Het fijne is dat we hier altijd persoonlijk werden benaderd en de erfgoedmakelaar stond altijd voor ons klaar. Dit was met name prettig toen we ook echt op zoek gingen naar een monumentaal erfgoed om te kopen.

Perfect geholpen door de erfgoedmakelaar

Als je een monumentaal pand binnenstapt om deze te bekijken dan wordt dat heel anders als je weet dat dit het pand kan zijn die je misschien zult gaan kopen. Je ziet dingen ineens op een andere manier. Waar voorheen een scheur in de muur authentiek was en juist karakter gaf aan het pand, was het nu misschien een punt om het pand toch niet aan te schaffen. Niet omdat we wilden dat het pand volledig gaaf was, maar omdat het een hoop onderhoud kan zijn. Dit zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden. In ons eentje was het nooit gelukt, maar met de expertise van de erfgoedmakelaar waren we een stuk beter af. Hij liet ons uiteenlopende panden zien waar we eventueel interesse in konden hebben. En hier zaten heel wat pareltjes tussen. Uiteindelijk hebben we inderdaad een monumentaal pand aangekocht en we genieten er nu met volle teugen van. We nemen eens in de zoveel tijd contact op met de erfgoedmakelaar om eventuele restauraties die moeten gebeuren, door te nemen en hij is ons altijd weer uitstekend van dienst. Lees meer

Reageren is niet mogelijk