Met positief opvoeden bereik je veel meer

De tijd van het straffen van kinderen bij het maken van fouten ligt achter ons. Ook hebben we steeds beter door dat resultaatgerichte scholing averechts werkt. Prima wanneer jouw kind allemaal voldoendes scoort – maar is dat een manier om de ontwikkeling van je kind te steunen? De nadruk leggen op voldoendes op alle vakken lijkt vanzelfsprekend, maar hiermee kan een kind zich nooit ontwikkelen op zijn of haar eigen manier. Geloof je me niet? Kijk eens naar jezelf. Misschien ben je wel helemaal geweldig in het Nederlands en kun je goed inschattingen maken over afstanden – maar hoe goed ben je in wiskunde en het hanteren van stress? Niemand is overal goed in, we hebben allemaal onze eigen talenten en karakteristieke eigenschappen. Daar moeten we meer rekening mee houden wanneer het gaat om de opvoeding. Zelf hebben we veel informatie over scholing en opvoeding uit Zweden gehaald, waar kinderen mogen excelleren op hun eigen vlak en waar een onvoldoende links of rechts geen enkel probleem is. Ook op het gebied van positief opvoeden hebben we veel kunnen leren over het opvoeden van onze kinderen. Het positief opvoeden is overigens ook in Nederland sterk vertegenwoordigd, onder andere bij Pauline van Soldt, expert op het gebied van positief opvoeden: https://www.paulinevansoldt.nl/opvoedingsondersteuning/positief-opvoeden/.

Hoe werkt het positief opvoeden precies?

Positief opvoeden heeft te maken met het stimuleren van goed gedrag en het heeft te maken met vrijheden. Om het concreet te maken: een kind krijgt bepaalde verantwoordelijkheden, maar krijgt ook genoeg ruimte om lekker te kunnen spelen en kind te zijn. Goed gedag en positieve ontwikkelingen worden ondersteund bij positief opvoeden. Er is aandacht voor groei en remmingen worden aangepakt waar nodig. Maar positief opvoeden is niet alleen maar lief zijn voor je kind. Begrijp me niet verkeerd – een positieve opvoeding betekent ook discipline. Dit doe je door heldere instructies te geven en direct in te grijpen wanneer het verkeerd gaat. Zo weet een kind precies wat het wel en niet mag doen, wat er verwacht wordt – en het kind weet dat het de ruimte krijgt om de eigen interesses te ontwikkelen. Positief opvoeden is een grote stap wanneer je nog bent blijven hangen in de manier waarop je zelf opgevoed bent en dat is waarom het verstandig is om eens te kijken naar de website van Pauline van Soldt, die dit allemaal nog veel beter uit kan leggen dan ik. Wat belangrijk is:

  • Duidelijke instructies en discipline;
  • Goed gedrag belonen;
  • Ontwikkeling motiveren.

Waarom is dit zo belangrijk?

Positief opvoeden is van groot belang tegenwoordig omdat scholing ontworpen is om allemaal gelijke mensen uit de school te krijgen met voldoendes. Maar dát is niet wat jij voor jouw kind wilt. Je wilt dat jouw kind kan genieten van de tijd als kind en de ruimte kan nemen om zich te ontwikkelen op zijn of haar eigen manier. Je wilt dat het kind uitgroeit tot een uniek mens met eigen kwaliteiten, een eigen visie op de wereld en bij voorkeur ook met een kant die creatief denken mogelijk maakt. Waar het onderwijs faalt, is het de taak van de ouders om hier meer mee te doen. Wij zijn de mensen die dag in dag uit met onze kinderen omgaan, we zijn het voorbeeld voor onze kinderen. Laten we niet de fouten maken die onze ouders maken, maar laten we eens kijken naar de exacte mogelijkheden die we hebben om het beter te doen. Positief opvoeden is een geweldige stap om jouw kind verder te helpen aan een toekomst vol voorspoed en mogelijkheden en die toekomst begint vandaag.

Reageren is niet mogelijk