Muziek kopen versus streamen: wat moet je weten?

Om te beginnen alvast dat muziek kopen via streamen niet altijd rooskleurig is. Je moet kopieën maken van opgeslagen muziek om ervoor te zorgen dat je een back-up beschikbaar hebt in geval van een cataclysme. Je tracks hosten in de cloud? Zorg ervoor dat je een lokale kopie hebt, zodat de cloudservice niet wordt afgesloten en neem jouw bestanden mee. Wat natuurlijk betekent dat je lokale opslagruimte nodig hebt voor al die nummers. Als elke song rond de 3 MB is, zou een verzameling van 10.000 liedjes van een bescheiden formaat 30 GB op je harde schijf in beslag nemen. Als je schijf klein is, is dat kostbare ruimte – dus dan kijk je beter naar een upgrade of een externe schijf. Bovendien klinkt muziek van een traditionele CD nog altijd beter dan wanneer je het album zou streamen. Streamingdiensten – zoals Spotify – zijn ongelooflijk eenvoudig te gebruiken en bieden een aantal intuïtieve apps voor gebruik op verschillende platforms, of het nu Windows, Android of zelfs iOS is. Het is niet nodig om voldoende gratis opslagruimte beschikbaar te hebben, tenzij je gebruik wilt maken van offline afspelen en over het algemeen is het een veel rendabelere manier om van muziek te genieten dan traditionele muziek kopen. Maar, lees verder hieronder!

Waarom traditionele muziek kopen nog altijd beter is

De belangrijkste reden is dat je technisch nooit een licentie bezit voor muziek die je aan je bibliotheek toevoegt. Je betaalt het platform voor toegang. Als je stopt met betalen voor het lidmaatschap, raak je je toegang kwijt. Dit betekent ook dat je de muziek niet naar andere apparaten of services kunt verplaatsen waar het streamingplatform geen ondersteuning biedt. Ook boycotten sommige artiesten deze streamingplatforms. Muziek kopen op de ouderwetse manier doe je zorgeloos. Je koopt de CD en voegt de muziek toe aan je verzameling. En als een streamingdienst zijn deuren volledig sluit – zoals Microsoft’s Groove – dan verlies je alles. Hoewel deze platforms offline afspeelfunctionaliteit bieden, hebben ze nog steeds een online verbinding nodig om een ​​account te openen en deze muziek eerst te downloaden. Als de app een tijdje niet meer werkt, de service tijdelijk wordt verbroken of je de verbinding thuis verliest, kun je opnieuw geen toegang krijgen. Traditionele muziek kopen geeft je deze problemen niet en is dus nog altijd beter om volgende redenen:

  • betere kwaliteit van de muziek
  • jouw bibliotheek is thuis en altijd toegankelijk
  • je hoeft geen back-up te maken of je opslag van je computer te vergroten

Samengevat

Muziek kopen is nog steeds de ideale manier om absolute controle over je verzameling te behouden. Het enige nadeel is dat je moet investeren in ruimte voor opslag van jouw CD’s. Streaming opent nieuwe wegen voor toegang tot jouw bibliotheek vanaf elke locatie, zonder verdere aankopen of urenlange configuratie van servers. Het is ook betaalbaarder als u grote hoeveelheden nummers downloadt. Het nadeel is dat je de copies in een goede staat moet houden, wat niet altijd eenvoudig is. Uiteindelijk hangt het allemaal af van persoonlijke voorkeur, vereisten, beschikbaarheid van de verbinding en budget. Er is geen goed of fout antwoord als het gaat om muziek kopen. Wat denk jij ervan? Stream je of koop je nog altijd albums in de winkel? Een muziekwinkel die we sterk aanraden, is Coco Records, een muziekshop in Zaandam. Je vindt er een ruime keuze aan muziek en bovendien kan je ook muziek online kopen. Ben je op zoek naar een geschenk of wil je gewoon je verzameling aanvullen, neem dan zeker eens een kijkje op www.muziekshop-zaandam.nl 

Reageren is niet mogelijk